Адвокаты по наследственным делам
Отзывы о нас
Этот интернет сайт - офигенный. Thanky! Чрезвычайно необходимый и простой в пользовании интернет портал.

Весьма оригинальный, актуальный и абсолютно не похожий на существующие интернет портал! Я хочу отблагодарить вас материально. Как это можно сделать?

Этот интернет портал не просто лучший друг - ваш портал, - родственник для всех, кто живёт взглядами!
Наши услуги

Вопрос к юристу по наследству:

Статьи
Право власності на спадок

Право власності на спадок Визнання прав власності на спадок (зразок судової справи), позовна заява про спадщину

Наследство по завещанию: раскрываем юридические ...

Наследство по завещанию: раскрываем юридические секреты Завещание необязательно гарантирует выполнение воли наследодателя, ведь в некоторых случаях можно признать завещание недействительным

Віктор КУНИЦЬКИЙ: «Область заробляє валюту для держави на експорті щебеню, деревини та машин»

    Віктор КУНИЦЬКИЙ: «Область заробляє валюту для держави  на експорті щебеню, деревини та машин»

    Заступник голови Житомирської облдержадміністрації Віктор КУНИЦЬКИЙ

    Далеко не індустріальна Житомирщина нині на першому місці в державі за темпами приросту промислового виробництва. Причому цього досягнуто не на тлі спаду чи стагнації, адже впродовж останніх років забезпечувався щорічний приріст на рівні 8—11%. Отож показник у 37,1%, про який прозвітували за підсумками першого півріччя, — справді вагомий здобуток.

    У кар'єрі найпотужніша техніка — немов іграшкова. Фото автора

    Чемпіонат завершився — автошляхи залишились

    — Житомирщина вважається аграрно-промисловою областю, що визначає пріоритетність для неї харчової галузі. Чи змінилась ситуація нині?

    — Погодьтесь, що не по-господарськи — везти сільгосппродукцію на переробку за тридев’ять земель, якщо це дає роботу і доходи на території області. Разом з тим, народна мудрість стверджує, що розумний господар всі яйця до одного кошика не кладе.

    Останнє напряму стосується економіки Житомирщини, де при збереженні і нарощуванні потужностей харчової галузі дедалі більшої ваги набуває добувна промисловість. За три останні роки обсяги виробництва у ній зросли майже вдвічі, а її частка у загальній реалізації промислової продукції — з 8,5 до 10,7%. За великим рахунком, саме добувна галузь забезпечила області нинішній вихід на лідируючі позиції за темпами приросту і сприяла розвитку машинобудування та пожвавленню на ринку транспортних перевезень. Причому не тільки на регіональному рівні.

    — Чим обумовлений такий вагомий прорив?

    — На Житомирщині, яка ще донедавна мирилася із сумнівною славою депресивної території, добре усвідомлюють, що господарський комплекс області є складовою частиною загальноукраїнської економіки, а вона, в свою чергу, світової. Отож саме завдяки реальному підвищенню рівня життя українців наша харчова галузь, більшість підприємств якої зорієнтовані на потреби внутрішнього ринку, не зазнала відчутних втрат в недавніх сирних і м’ясних «війнах».

    Аналогічна ситуація в добувній галузі, основа якої на Житомирщині — каменеобробні чи, точніше, щебеневі заводи. Вплив світової економічної кризи, яка призвела до зменшення обсягів будівництва, вдалось мінімізувати за рахунок замовлень для споруджуваних до Євро-2012 доріг. Чемпіонат завершився, однак залишились як автошляхи, так, що не менш важливо, вкладені в оновлення щебеневих заводів кошти та… попит на їхню продукцію. Нинішні обсяги виробництва щебеню вже значно перевершили докризовий період, а частка експорту при цьому зросла вдвічі!

    «Щебенева» привабливість інвестицій

    — Однак щебінь — все-таки сировина. Крім того, йдеться про експорт корисних копалин…

    — Фахівці підрахували, що за двохсотрічний період експлуатації каменедобувних кар’єрів на Житомирщині видобуто 0,02% розвіданих запасів каменю. Це красномовне підтвердження того, що області, яку заслужено називають «Уралом в мініатюрі», дефіцит сировини для виробництва щебеню не загрожує. Тим більше, що йдеться про рядовий камінь, а не унікальні масиви цінних облицювальних порід граніту, габро і т. і.

    Крім того, назва «сировина» до продукції переважної кількості щебеневих заводів області вживається фактично за традицією, бо сучасні будівельні вимоги — від чіткої градації за розмірами до спеціальної кубічної форми — перетворили випуск щебеню у складний технологічний процес, продукція якого відповідно коштує.

    Як наслідок, галузь стала привабливою для інвесторів. Зокрема, у Черняхівському, Ємільчинському, Любарському районах завершуються роботи із введення в експлуатацію нових щебеневих заводів потужністю 600—1000 тис. тонн продукції на рік. Крім того, на модернізацію вже діючих виробництв щорічно спрямовуються десятки мільйонів гривень, бо бізнес добре усвідомив: лише випуск справді конкурентоспроможного товару є передумовою успішної роботи та швидкої окупності вкладеного капіталу. Причому, на відміну від торгівлі чи легкої промисловості, інвестиції в потужні підприємства добувної галузі гарантовано довготривалі. Далеко не у всякої економіки є кам’яна надійність основи, чим може похвалитись Житомирщина.

    «Нічийні» вагони економіці на шкоду

    — Ще пам’ятні серйозні проблеми із відвантаженням щебеню через брак необхідної кількості залізничних вагонів…

    — Нині цю проблему, обумовлену насамперед «державним» статусом вітчизняного рухомого складу, що не відповідало як ринковим реаліям, так і давало змогу сусідам по СНД фактично безкоштовно експлуатувати вагони української залізниці, вже розв’язано. Не скажу, що процес реформування пройшов безболісно, однак на сьогодні вже 60% експортованого щебеню завантажується у вагони експортерів.

    Отож без залучення бюджетних коштів успішно розв’язується давно наболіла проблема. Причому обсяг вантажоперевезень залізницею в області не скоротився, а зріс порівняно з відповідним періодом минулого року на 2,8%.

    Однак чимала частка вантажів все ж таки переорієнтована на автотранспорт…

    — За даними статистики, обсяги перевезень автотранспортом зросли в 1,7 раза. Насамперед це обумовлено збільшенням відстаней, на які доставка навіть великих вантажів (щебеню, деревини і т. і.) є економічно доцільнішою, ніж залізницею.

    — Добре це чи погано?

    — Можливо, скажу азбучну істину, однак мистецтво управління полягає саме у відслідковуванні ситуації та своєчасному і адекватному її коригуванні. Так, у разі, якби залізниця через збитковість тарифів залишилась без вагонів, від цього насамперед постраждала б щебенева галузь. Натомість нині, судячи зі збільшення обсягів залізничних перевезень щебеню, існуючий статус-кво є взаємоприйнятним.

    Кожній проблемі — ефективне вирішення

    Складніша ситуація з деревиною, якої перевезено залізницею на понад 10% менше, ніж раніше. Причина проста: транспортування низькосортного лісу стає збитковим для відправників і одержувачів. Звісно, можна згноїти його на місці, однак ми не настільки багаті, щоб з цим миритись.

    — Я знаю, що на Житомирщині не лише очікують допомоги «згори», а й самі працюють над розв’язанням цієї проблеми…

    — Низькосортна деревина вже служить сировиною для виробництва енергетичної щепи та пелетів — зручних для перевезень альтернативних природному газу видів палива. Ще одним способом зниження транспортних витрат є налагодження випуску меблевих плит безпосередньо в області. Такі виробництва нині діють у Коростені і Бердичеві.

    — Однак це жодним чином не знижує потреби у надійних і якісних автодорогах. Тим більше, що йдеться про транзитну і прикордонну область, де великовантажні лісовози і вантажівки зі щебенем і величезними гранітними брилами в кузовах — звичне явище. Наскільки дієвий на сьогодні контроль за дотриманням нормативних навантажень на дороги?

    — Без наявності щонайменше 5—6 мобільних станцій зважування про ефективність такої роботи говорити не доводиться. На жаль, нині державна дорожня служба має на території області лише один габаритно-ваговий комплекс, який, крім того, заборонено використовувати в нічний час навіть за умови забезпечення належного освітлення майданчика контролю.

    Тим часом ідеться про серйозну проблему, економити на якій — лише на шкоду. Навіть нефахівцям зрозуміло, що кошти, потрібні для фінансування контролю за експлуатаційними навантаженнями на дорожнє полотно, не йдуть в жодне порівняння з витратами на його відновлення.

    Валюта з каменю

    — Наскільки важливий для Житомирщини та її жителів промисловий комплекс?

    — Нині він забезпечує роботою з вищими за середньообласний рівень зарплатами 63,1 тис. осіб, або кожного четвертого із зайнятих в економіці області. Приємно відзначити, що порівняно з минулим роком реальний рівень доходів працюючих зріс на 15%, а у промисловості впродовж нинішнього року додалось понад 2 тисячі нових робочих місць.

    — У багатьох наших співвітчизників склався стереотип, що поліські регіони перебувають мало не на утриманні держави.

    — На сьогодні Житомирщина може похвалитись позитивним сальдо у зовнішній торгівлі, яке за 5 місяців ц. р. становило $64,1 млн. Причому порівняно з відповідним періодом попереднього року обсяги експорту зросли на 3,3%, а імпорту — зменшились на 6,3%. Фактично область заробляє валюту для держави на експорті щебеню, деревини, машин й устаткування. Частка цих трьох складових у загальних обсягах експорту cтановить відповідно 19,9; 19,3 та 15,2%.

    Торік промисловістю області освоєно 2,2 млрд грн вітчизняних інвестицій, а прямі іноземні інвестиції станом на 1 квітня ц. р. становили $288,8 млн.

    Якщо вести мову про внесок Житомирщини у загальноукраїнську скарбницю, то за перше півріччя ц. р. сума мобілізованих на території області доходів держбюджету зросла порівняно з відповідним періодом на 43,8%, хоча доходи загального бюджету області збільшились при цьому лише на 18%. Утім, у кожного з регіонів України є свої досягнення, і Житомирщина тут аж ніяк не виняток.

    Віктор ШПАК, «Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.

    Вам будет интересно:

    При управлінні Державтоінспекції Львівщини створено Громадську раду

    На Львівщині при обласному управлінні ДАІ почала діяти Громадська рада. Минулого тижня було обрано голову цього дорадчого органу та сформовано основний склад.

    Про внесення змін до наказу Служби зовнішньої розвідки України від 23 жовтня 2007 року № 210, Служба зовнішньої розвідки України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 липня 2013 р. за № 1125/23657 Про внесення змін до наказу Служби зовнішньої розвідки України від 23 жовтня 2007 року № 210

    Найчастіше старі машини розкуповують кияни

    Лідерами України за кількістю проданих б/в машин на сьогоднішній день є Київ та Київська область, про що свідчить дослідження, проведене автопорталом auto.ria.ua.

    Полтавці навчали іноземців розводити ехінацею

    Конференція відбулася на базі Полтавської державної аграрної академії та станції лікарських рослин НААНУ в Березоточі, що біля Лубен. А участь у ній взяли майже всі провідні фахівці пострадянських ...





    Юридическая практика:
    Про усунення права на спадкування

    Про усунення права на спадкування Адвокату по спадковим правовідносинам потрібно було вирішити спірну ситуацію про усунення від права на спадкування сестер ...

    Про встановлення додаткового строку для прийняття ...

    Про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини У юридичній практиці юристів по спадковим справам часто зустрічаються справи пов'язані із оформлення спадщини, в яких спадкоємці ...

    Про визнання права власності на половину частини ...

    Про визнання права власності на половину частини спадкового будинку У юридичній практиці часто бувають такі випадки, коли в питаннях оформлення спадщини, законні спадкоємці або спадкоємці за ...


    Консультации по наследству:
    Вирішуємо проблеми зі спадщиною

    Поясніть, будь ласка, як проходить успадкування квартири після смерті за заповітом? У квартирі живуть мої батьки, вони там ...

    Як оформити квартиру після вступу в спадщину

    Тільки недавно до Вас зверталася за порадою і Ви мені дуже допомогли, залишила свій позитивний відгук на форумі, тепер склалася ...

    Оскарження і вступ у права спадкування через суд

    Здрастуйте. Звертаюся до Вас не в перший раз, спасибі, допомогли з питанням про бездіяльність нотаріуса та прийняття спадщини ...


    Новости наследственных дел:
    На сегодняшнем заседании правительства планируется ...

    На сегодняшнем заседании правительства планируется рассмотреть план мероприятий по выполнению СА с ЕС Кабинет министров Украины на сегодняшнем заседании рассмотрит план мероприятий по выполнению соглашения об ассоциации с Евросоюзом. Об этом говорится в повестке дня заседания на сайте правительства.

    Судья не может считаться независимым от политического .

    Судья не может считаться независимым от политического влияния, если его карьера зависит от изменчивого политического вектора, - Я.Романюк 22 декабря во время заключительного заседания Наблюдательного Комитета проекта Совета Европы «Усиление независимости, эффективности и профессионализма судебной власти на Украине» Председатель Верховного Суда Украины Ярослав Романюк заявил, что «одним из самых опасных с точки зрения формирования независимой судебной системы на современном этапе факторов является политическая составляющая».

    Прокурор Донецкой области пытается в суде оспорить ...

    Прокурор Донецкой области пытается в суде оспорить его люстрацию Руководителю прокуратуры Донецкой области Николаю Франтовскому не удалось с первого раза обжаловать свое увольнение с должности через люстрацию, сообщает «Первая инстанция».


    Рекомендации пользователей:
    1676b6902a1c6c119988b3b7eb617bca