В січні 2013 року в Україні виробництво вина "Шампанське", у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшилося на 28,1% з 132,8 тис. дал. (у січні 2012 року) до 170,1 тис. дал. у 2013 році. Збільшення виробництва ігристих вин за завітній період склало 36,4% з 198,4 тис. дал. до 270,7 тис. дал. Відповідно, повідомляє прес-служба «Укрвинпрому».
Слід відмітити, що винороби України у грудні 2012 року випустили 513,8 тис. дал. вина «Шампанське» та 722,1 тис. дал. ігристих вин. Попит на виноробну продукцію напередодні свят стрімко зростає і, в першу чергу, такий стрибок відчувається перед новорічними святами.
Виробництво вермутів з початку року збільшилося на 13,2% (до 119,3 тис. дал.) в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. В той же час, випуск виноградного вина у січні поточного року зменшився, падіння вітчизняного ринку вина склало 4,5%. Так, у січні 2012 року виноробами було вироблено 700 тис. дал. виноградного вина, в 2013 — 668,5 тис. дал.
З початку року в Україні спостерігається скорочення у виробництві коньяку та збільшення виробництва бренді, а саме: виробництво коньяку, згідно офіційній статистиці, скоротилося на 9,5% і склало за січень 2013 року 106,3 тис. дал., бренді — збільшилося з 0,3 тис. дал. у січні минулого року до 3,9 тис. дал. за перший місяць поточного року.
У грудні 2012 року вперше в Україні розпочато виробництво виноградних вин контрольованих найменувань за походженням (КНП). Виробництво вин КНП склало у грудні 2012 р. — 1, 7 тис. дал., а в січні 2013 — 2,6 тис. дал.