Адвокаты по наследственным делам
Отзывы о нас
Хочется просто сказать спасибо!. Сегодня совершенно случайно набрел на этот портал, чему крепко рад! С удовольствием сошлюсь на Вас на своей страничке в блоге!

Огромнейшее спасибо создателям этого интернет портала!!! Он действительно - находка! Всё просто отлично!!! Дерзайте!

Ребята супер!!! Все что вы делаете для всех нас вне всякого сомнения- очень важно!!!
Наши услуги

Вопрос к юристу по наследству:

Статьи
Право власності на спадок

Право власності на спадок Визнання прав власності на спадок (зразок судової справи), позовна заява про спадщину

Наследство по завещанию: раскрываем юридические ...

Наследство по завещанию: раскрываем юридические секреты Завещание необязательно гарантирует выполнение воли наследодателя, ведь в некоторых случаях можно признать завещание недействительным

Вклади: не все те золото, що блищить

    Вклади: не все те золото, що блищить

    Попри здоровий глузд, у деяких фінустановах України ставки за депозитами зросли до «космічних» 27%

    Уже минули передвиборча та виборча колотнечі, які не сприяють спокійній роботі фінустанов. Але ситуація на ринку грошей залишилася напруженою. Попри прогнози експертів, що ставки за депозитами після парламентських перегонів знизяться, цього не сталося. Навпаки, в деяких фінустановах вони продовжують зростати. Бо формують їх не вибори, а ліквідність у банківській системі й окремо в кожній фінустанові. «УК» вирішив дослідити зміни в депозитно-кредитних програмах банків і те, як їм живеться-можеться.

    Нацбанк завалили скаргами

    Оскільки показник ліквідності в багатьох банках, м’яко кажучи, невисокий, їм треба ефективніше залучати гроші. І вони це роблять шляхом непомірного підняття депозитних ставок за різними програмами. Так, нині є когорта фінустанов, які пропонують людям кошти під «космічні» 25—27% у гривнях. У листопаді ці ставки в деяких банках ще більше підвищилися, що «привабило» вкладників.

    Хоч такий сир, як кажуть, зазвичай солодкий, але він може стати й доброю приманкою в мишоловці. Так, до речі, сталося зовсім нещодавно з банком «Тавріка», який з 26 листопада перестав виплачувати гроші своїм вкладникам. Цікаво, як зазначає Forbes.ua, утримувачі депозитів просто завалили Нацбанк скаргами з цього приводу. Щоправда, кількома днями раніше регулятор своїм спеціальним рішенням заборонив фінустанові залучати вклади від фізосіб та проводити операції з цінними паперами. Є велика частка впевненості, що в цьому банку Фонд гарантування вкладів введе тимчасову адміністрацію після того, як Нацбанк визнає його неплатоспроможним. Проте коли повернуть гроші людям, яких привабили саме високі відсотки за депозитами, поки що невідомо.

    До речі, саме «Тавріка», як і чимало інших банків, страждала на проблеми з ліквідністю, а позичати гроші протягом півроку, як пише інтернет-видання, не мала змоги.

    Хоч проблемний сезон відкрив Ерде-Банк, де таку тимчасову адміністрацію було введено до 29 січня 2013 року саме Фондом гарантування вкладів, і люди почали отримувати свої вклади разом із відсотками. А останні там також у нацвалюті чималі — до 25%.

    Ось так і з’являються високі відсотки за депозитами, адже банку треба жити. А те, що від цього стали потерпати люди, — вже таке…

    Схожий висновок можна зробити й на прикладі інших банків (див. таблицю). Хоч можна сказати і про певну динаміку: істотно підвищують відсотки за вкладами невеликі банки, тоді як значні гравці ринку цього майже не роблять.

    А в нас змін немає

    Як зазначила кореспондентові «УК» директор департаменту роздрібного бізнесу банку «Хрещатик» Марина Нестеровська, в її фінустанові майже не було змін у звичайних депозитних програмах. «Звісно, всі банки готуються до новорічно-різдвяних свят і пропонують у рамках програм лояльності різні акції з підвищеними відсотками за вкладами. Ми, як й інші банки, протягом святкування Дня заощаджень у листопаді цього року розробили спеціальну програму, і у нас з’явилися нові клієнти. А поза-акційні, так би мовити, депозити залишилися сталими», — зазначає вона.

    Підтримує цю думку і директор департаменту продуктів для приватних клієнтів «Райффайзен Банку Аваль» Євген Дем’янов. За його словами, тривалий час ставки за депозитами у фінустанові залишаються навіть нижчими за середні показники на ринку. «За вкладами фізосіб у нас сформувалися сталі середні ставки — 17—18% річних. І ми не маємо жодного бажання переступати цей рубіж. А у валюті відсотки незначні: у доларах — 5,5%, а в євро — 2,25% річних. Ми недалекі від позиції високих відсотків», — додає він.

    І справді, великі банки (Приватбанк, Ощадбанк, Укрсоцбанк), як видно з таблиці, пропонують депозити у гривнях (терміном на три місяці) в межах 16—18% річних, а в доларах — від 7 до 8,5%. Тоді як, приміром, такі установи, як «Фінансова ініціатива» та Дельта-банк залучають кошти у гривнях на цей самий термін під 26—27%, а у доларах — під 11% річних.

    Не витримують жодної критики

    Щодо кредитних програм, особливо іпотечних, то більшість експертів упевнена, що умови їх надання останніми місяцями стали більш жорсткі.

    Якщо банк «Хрещатик» до цього не вдавався, то «Райффайзен Банк Аваль» знизив обсяги кредитування юросіб. У цьому немає нічого дивного. Розміри ставок за кредитами, які пропонують нині всім категоріям клієнтів вітчизняні банки, як кажуть, не витримують жодної критики. Так, за словами Євгена Дем’янова, нині ставки за кредитними програмами у «Райффайзен Банк Аваль» лишаються на рівні 30—40% річних. 19—30% річних пропонують за іпотечні кредити на купівлю вторинної нерухомості. І тут треба мати на увазі, що людина, яка взяла таку позику для придбання квартири або будинку (під 20% річних), лише за 5 років сплатить, як кажуть, дуже високу ціну. А що вже казати про показник 30% річних?!

    Щодо первинної нерухомості, то тут нижня межа ставки трохи нижча — 14,85% річних, а верхня — на рівні зі вторинною.

    Невеликі банки пропонують такі кредити за найбільш привабливими відсотками (наприклад, «Київська Русь», купівля на первинному ринку під 19,67%). Великі фінустанови (приміром ОТП-Банк), навпаки, надають такі позики під вищі відсотки — 28,5.

    Звісно, небагато охочих знайдеться взяти на себе таку нелегку ношу, та й за драконівськими умовами, що майже зводять нанівець справу з їх отримання у фінустановах.

    Тому тепер банкіри активно розвивають так зване споживче (беззаставне) кредитування під купівлю різноманітної побутової техніки. І в деяких (особливо невеликих) банках це найрозвиненіший вид позичання коштів. Так, за словами фінансового аналітика Олександра Охріменка, середня ставка за такими кредитами становить 29,6%, а найвищі показники — до 60%.

    А за інформацією компанії «ПростобанкКонсалтинг», за жовтень — листопад ставки за споживчими кредитами підскочили більш як на 10% і відтепер на ринку немає таких позик, де б цей показник був меншим за 30% річних.

    І наостанок: більшість аналітиків упевнена, що до кінця січня зазнають змін ставки за депозитами і кредитами, звісно, у бік зниження. Нині ж експерти уперто твердять, щоб населення не ганялося за найпривабливішими та найвищими відсотками за депозитами. Як показує практика останнього часу, вкладання грошей у цих випадках може повернутися до вас великими проблемами. А тим часом у самих банках триває, як бачимо, вперта боротьба за вкладника.

    Табл. Розміри ставок за депозитами у деяких банках України станом на 26 листопада, (%)

    Банківські установи

    Вклади у гривнях

    Вклади у доларах

    На 3 місяці

    На рік

    На 3 місяці

    На рік

    Платінум-банк

    27

    18,5

    4,5

    5,5

    «Фінансова ініціатива»

    27

    21

    12

    11

    Дельта-Банк

    26

    26

    9

    11

    «Тавріка»

    25,5

    27

    11

    11

    «Надра»

    22

    22

    11

    11

    Укрексімбанк

    21

    17,4

    6,7

    7,7

    Приватбанк

    17

    18

    8,5

    8,3

    Ощадбанк

    16

    16,25

    6,5

    7,7

    Укрсоцбанк

    16

    17

    7

    7

    Джерело: minfin.com.ua та власна інформація

    КОМПЕТЕНТНО

    Олександр НОВІКОВ, голова комітету з інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ Українського кредитно- банківського союзу (УКБС):

    — Якщо уважно проаналізуєте, де саме зростають відсотки за депозитами до астрономічних меж, то дійдете висновку, що це відбувається у невеликих банках. Їхні дії пояснюються системними проблемами в цих фінустановах — невеликою ліквідністю. І їм постійно потрібно залучати кошти, причому не зупиняючись. Інакше буде важко вижити.

    Інші банки також розв’язують проблеми з ліквідністю, але трохи інакше. Так, цей показник зазвичай падає ближче до кінця року, тому вони за допомогою різних акційних програм (програм лояльності) підвищують ставки за деякими своїми депозитними продуктами.

    Станіслав АРЖЕВІТІН, член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики:

    — Високі відсоткові ставки за депозитами, які пропонують нам банки, спричинені жорсткою монетарною політикою Нацбанку. Адже регулятор робить усе задля утримання стабільності гривні й залишає банки без ресурсів.

    До речі, нещодавно керівництво головного фінансового відомства визнало, що йому потрібно пом’якшувати свою політику в цій царині. Тому фінустанови і шукають де тільки можуть гроші, зокрема залучаючи їх під надто високі ставки. І, зауважте, все це відбувається навіть за умови, що банки лише цього року залучили від населення 40 млрд грн як депозити.

    Чи буде зниження ставок за кредитно-депозитними програмами найближчим часом? Я відповім так, якщо держава продемонструє, що жодної небезпеки для вкладання коштів у банківську систему немає і населення не триматиме гроші вдома, а понесе до фінустанов, то ставки однозначно знизяться.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.

    Вам будет интересно:

    Кличко – Чарр: прогнози букмекерів

    8 вересня чемпіон світу з боксу в надважкій вазі Віталій Кличко проведе свій 47-й бій у кар'єрі. Цього разу на його чемпіонський пояс WBC зазіхає німецький боксер Мануель Чарр.

    Якщо залишилася квартира після смерті

    Поради адвокатів по спадщині в питаннях оформлення прав на квартиру після смерті спадкодавця.

    Як зацікавити приватного інвестора вкладати гроші у переробку відходів?

    Здається, сьогодні на комуналку собак не вішає вже тільки той, хто просто втомився це робити. Втім, від того, що всі ми періодично випускаємо пару, не змінилося майже нічого: споживачі не задоволені ...

    Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 червня 2005 р. № 510, Кабінет Міністрів України

    Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 червня 2005 р. № 510 Кабінет Міністрів України постановляє: Внести зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 червня 2005 р. № 510( 510-2005-п ) "Про оплату праці керівних працівників державних органів" (Офіційний вісник України, 2005 р., № 27, ст. 1545, № 35, ст. 2118, № 44, ст. 2772, № 50, ст. 3119; 2006 р., № 5, ст. 230, № 15, ст. 1083, № 22, ст. 1655; 2007 р., № 1, ст. 28, ст. 29, № 78, ст. 2892; 2008 р., № 35, ст. 1179, № 47, ст. 1530; 2010 р., № 27, ст. 1063, № 92, ст. 3273, № 98, ст. 3490; 2011 р., № 28, ст. 1179, ст. 1193, № 30, ст. 1297, № 39, ст. 1603, № 85, ст. 3105; 2012 р., № 37, ст. 1375), замінивши у графі "Найменування посади" слова "Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр", "Віце-прем’єр-міністр України — Міністр" відповідно словами "Перший віце-прем’єр-міністр України", "Віце-прем’єр-міністр України".





    Юридическая практика:
    Про встановлення факту прийняття спадщини, виділення ...

    Про встановлення факту прийняття спадщини, виділення частини спадкового майна та про визнання права власності на спадкове майно Нотаріальне оформлення спадщини часто заходить у глухий кут через різні перешкоди та фактори. Однією із таких перешкод може ...

    Про визнання права власності на спадкове майно ...

    Про визнання права власності на спадкове майно за законом Громадянка звернулася до юриста по спадковим справам з метою отримати допомогу у вирішенні питання про визнання права власності ...

    Про усунення від права на спадкування

    Про усунення від права на спадкування У житті бувають такі ситуації, коли при розподілі спадщини, на її частину бажають претендувати ті спадкоємці, які хочуть ...


    Консультации по наследству:
    Нюанси вступу в спадщину на будинок і автомобіль, вклад у банку

    Доброго Вам дня. Звертаюся до Вас з великим проханням допомогти порадою юриста. Знаю, Ви добре розбираєтеся в юридичних питаннях ...

    Допоможемо оскаржити заповіт через суд

    Добрий день, консультанти в питаннях спадкового права. Звертаюся до Вас, оскільки мені здається, ніхто більше не зможе допомогти, ...

    Розділ спадщини між спадкоємцями за заповітом

    Доброго дня, адвокати та юристи сайту! Я вже користувався вашою адвокатською допомогою і Ви завжди давали мені грамотні юридичні ...


    Новости наследственных дел:
    На сегодняшнем заседании правительства планируется ...

    На сегодняшнем заседании правительства планируется рассмотреть план мероприятий по выполнению СА с ЕС Кабинет министров Украины на сегодняшнем заседании рассмотрит план мероприятий по выполнению соглашения об ассоциации с Евросоюзом. Об этом говорится в повестке дня заседания на сайте правительства.

    Судья не может считаться независимым от политического .

    Судья не может считаться независимым от политического влияния, если его карьера зависит от изменчивого политического вектора, - Я.Романюк 22 декабря во время заключительного заседания Наблюдательного Комитета проекта Совета Европы «Усиление независимости, эффективности и профессионализма судебной власти на Украине» Председатель Верховного Суда Украины Ярослав Романюк заявил, что «одним из самых опасных с точки зрения формирования независимой судебной системы на современном этапе факторов является политическая составляющая».

    Прокурор Донецкой области пытается в суде оспорить ...

    Прокурор Донецкой области пытается в суде оспорить его люстрацию Руководителю прокуратуры Донецкой области Николаю Франтовскому не удалось с первого раза обжаловать свое увольнение с должности через люстрацию, сообщает «Первая инстанция».


    Рекомендации пользователей:
    1676b6902a1c6c119988b3b7eb617bca