Адвокаты по наследственным делам
Отзывы о нас
Огромное количество полезной информации.

Просто отличный сайт! Хорошенький интернет проектик! Классно! Всё очень удобно и легко. Спасибо за профессиональный ресурс!

С огромной благодарностью отзываемся о всех, кто принимал участие в создании сайта. Ваш портал на сегодняшний день - уникальный в своем роде. Как здорово, что есть такие полезные интернет проекты. Этот портал весьма прост в пользовании. На нем здорово проводить свободное время - просто, удобно,быстро.
Наши услуги

Вопрос к юристу по наследству:

Статьи
Право власності на спадок

Право власності на спадок Визнання прав власності на спадок (зразок судової справи), позовна заява про спадщину

Наследство по завещанию: раскрываем юридические ...

Наследство по завещанию: раскрываем юридические секреты Завещание необязательно гарантирует выполнение воли наследодателя, ведь в некоторых случаях можно признать завещание недействительным

Лариса МАТЮХА: «Сімейний лікар — нова філософія медицини»

    Лариса МАТЮХА: «Сімейний лікар — нова філософія медицини»Головний фахівець МОЗ за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина» Лариса МАТЮХА

    У суспільстві, де традиції земської медицини були настільки шанованими і міцними, що викорінювати їх довелося до середини минулого століття, щеплення сімейною медициною мало б виглядати як щось природне і органічне. Втім, нині навколо цього явища у вітчизняній сфері охорони здоров’я триває стільки суперечок, що виникають сумніви: можливо, йдемо не тим шляхом?

    Чому сімейний лікар став ключовою фігурою збереження здоров’я населення у світі і без проблем вписується у різні медичні моделі, тоді як в Україні він тяжко пробиває собі дорогу до визнання? З цими запитаннями ми звернулися до головного позаштатного спеціаліста МОЗ за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина» Лариси Матюхи.

    Ларисо Федорівно, який вигляд має ідеальна модель сімейної медицини?

    — Оскільки у світі не існує єдиної моделі охорони здоров’я, так само відрізняється і розуміння того, як повинна працювати сімейна медицина. Приміром, у Німеччині сімейні лікарі практикують приватно, у Великій Британії вони є приватними підприємцями, що працюють за контрактом із державою і загалом надають 95% амбулаторної допомоги. Щоб задовольнити потреби пацієнтів якомога повніше, британські лікарі об’єднуються у групи по 5-6 осіб, які мають пільги на закупівлю обладнання і можливість мати спеціалізацію за окремими напрямами медичної практики. Навіть у вузькоспеціалізованій медицині США сімейний лікар посідає важливе місце (їх — 40% від усіх лікарів).

    Дещо відрізняється рівень навантаження на сімейного лікаря в різних країнах, нормативи робочого часу, рівень оплати тощо. Але в усіх розвинених країнах сімейну медицину визнано найефективнішим видом допомоги.

    Сімейний лікар може розв’язати понад 80% проблем пацієнта. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

    — Ми це також усвідомили?

    — У 1996 році в Україні запровадили фах «загальна практика — сімейна медицина»; нині це ще й наукова спеціальність. Тоді ж почали готувати сімейних лікарів. Лише з початком радикальних медичних реформ сімейна медицина вийшла на перший план. Нині сформована системна нормативно-правова база діяльності сімейних лікарів, існує державна фінансова підтримка розвитку сімейної медицини.

    До 2020 року сімейний лікар стане єдиним вікном входження пацієнта в систему охорони здоров’я (крім гострих станів, які потребують негайного супроводу на рівень спеціалізованої допомоги, — інфаркт, інсульт тощо). Водночас недостатньо змінити вивіску «дільничний терапевт» на «сімейний лікар» чи зобов’язати останнього лікувати всіх членів родини. Потрібно змінювати філософію лікування. Сімейний лікар має розглядати проблеми пацієнта з огляду на родинні звички, спадкові хвороби, психологічні стосунки. Якщо медицина почне впливати на сім’ю, то розширить свій вплив на збереження здоров’я людини.

    — У цьому і криється перевага сімейної медицини?

    — Не тільки. По-перше, сімейний лікар (якщо він добре навчений) у своєму кабінеті (якщо він добре оснащений) може розв’язати понад 80% усіх проблем пацієнта. По-друге, він, полишаючи «вузький» погляд на хворого, йде до узагальнення і пошуку правильного рішення щодо лікування. Адже якщо в людини кілька хронічних хвороб, і кожен «вузький» фахівець призначить по кілька препаратів, чи витримає організм таке «лікування»? Як стверджував відомий канадський лікар Ганс Сельє, щоб прийти до розуміння хворого, потрібно, щоб усі дані про нього були зібрані в одній голові. Лише сімейний лікар, який володіє основами різних медичних фахів, здатен реалізувати інтегральний підхід до пацієнта.

    По-третє, сімейний лікар зацікавлений не у хворому, а в здоровому пацієнті. Це ламає наші стереотипи, адже ми звикли йти в поліклініку, як кажуть, за три дні до смерті, а не за три дні до хвороби. А сімейний лікар подбає і про профілактику, і про вчасний огляд, і про здоровий спосіб життя. На це розрахована і нова система оплати його праці: не за окладом, як раніше, а за кількістю закріплених пацієнтів (відповідні надбавки вже виплачують у пілотних регіонах) і за якість їхнього лікування (це завдання на найближчу перспективу). У світі такі методики добре відпрацьовані. Пригадайте традиції давнього Сходу: громада утримувала лікаря, коли всі були здорові, і відмовляла йому, коли люди починали хворіти.

    — А де взяти армію сімейних лікарів? Нині не вистачає навіть дільничних…

    — Так, не вистачає. При нормативному навантаженні на лікаря загальної практики (в сільській місцевості — 1200, у місті — 1500 осіб) наші лікарі подекуди ведуть до 5—6 тисяч пацієнтів. Це все — через недостатню увагу до первинної ланки. Вважаю, в процесі її реформування до 2020 року ми відійдемо від потогінної системи лікаря первинки і наблизимося до міжнародних нормативів (де середнє навантаження на лікаря — 2000 пацієнтів), тож на той час потребуватимемо приблизно 25—30 тисяч сімейних лікарів. Кузня післядипломної підготовки таких кадрів — 18 кафедр сімейної медицини.

    А ось додипломна освіта потребує змін: програм підготовки сімейних лікарів не існує, студенти-медики на шостому курсі проходять лише факультативні заняття із сімейної медицини. Всі майбутні лікарі повинні впродовж трьох років вивчати загальну медицину, потім ще три роки проходити резидентуру з сімейної медицини, як це відбувається в світі. Ми так звузили навчання, що після отримання диплома уролог не вміє послухати легені, серце і викликає для цього терапевта. Щоправда, нині вже підготовлено 11 тисяч лікарів загальної практики. Цього вистачає, щоб охопити сімейною медициною до 80% сільського населення (хоча в окремих регіонах цей показник нижчий) і в середньому — 20% міського.

    — У селі сімейна медицина прижилася швидше?

    — Там лікар змушений вміти надавати допомогу і старому, і малому, тож мислить «по-сімейному». Він добре знає своїх пацієнтів і легше встановлює контакт із родинами. У містах й досі існує опір упровадженню сімейної медицини. Мовляв, умови не ті. А хіба в місті хворіють по-іншому? Світ давно довів: мультисистемні хронічні патології краще лікує лікар загальної практики, а спостереження й лікування пацієнта лікарями різних спеціальностей призводить до збільшення кількості медичних помилок, вживання пацієнтами надмірної кількості ліків. Тому не варто стверджувати, що дільничний лікар у місті — оптимальний варіант. З часом він перетворився на диспетчера між «вузькими» фахівцями, а його самостійність у прийнятті рішень обмежується правом видачі листка непрацездатності. Це когось ще влаштовує?

    — А нам потрібен універсальний солдат?

    — Хто сказав, що сімейний лікар повинен поєднувати повні знання і навички всіх «вузьких» фахівців? Ніхто не говорить про те, що сімейний лікар повинен лікувати патологію вагітності. Його завдання — спостерігати за її нормальним перебігом і вчасно помітити можливі відхилення від норми. Щоб перевірити зір у пацієнта не обов’язково вистоювати черги в поліклініці, куди прийшли хворі після тяжких операцій. Сімейний лікар — це окремий фах, і часто він може самостійно поставити діагноз і вилікувати хворого. Якщо стан хворого поза його компетенцією, спрямує його до фахівця. Так само він приймає пацієнта від фахівця на доліковування і реабілітацію.

    Якщо сімейний лікар стає довіреною особою, людина піде до нього сама і поведе сім’ю. Тому в світі запроваджено практику вільного вибору лікаря. В Україні поки що цим правом скористалися лише жителі пілотних регіонів. Надалі всі матимуть таку змогу. Це стимулюватиме лікарів уважніше дбати про своїх пацієнтів і покаже, хто є хто як професіонал. Це може позначитися і на оплаті праці.

    — Дехто дорікає, що сімейна медицина зруйнує педіатричну службу…

    — Відразу завважу: зникне лише дільнична ланка педіатричної служби, а самі педіатри стануть консультантами. Однак це модна тема для дискусій: чи зможе колишній педіатр лікувати дорослих, а дільничний терапевт — дітей. Якщо колишній педіатр і терапевт навчаться мислити як належить лікарю загальної практики, безперечно. Більше того, навіть українські реалії доводять: там, де добре працює сімейна медицина, дитяча смертність нижча. Бо лікар розглядає проблеми дитини набагато ширше, ніж педіатр. Інша річ, що прискорена перепідготовка фахівців без засвоєння практичних навичок може дещо стримувати процес трансформації. Тому ми рекомендуємо терапевтам і педіатрам, які отримали сертифікат сімейного лікаря, для початку проводити спільні прийоми. Так вони вчитимуться один в одного, а через певний час відчують, що впораються самостійно.

    — Чому ми не говоримо про сімейну медсестру? Її роль традиційна?

    — На жаль, сімейних медсестер у нас удвічі менше, ніж потрібно. Та й саме поняття «сімейна медсестра» не набуло широкого вжитку, хоч її роль дуже важлива. Це вже не просто помічниця сімейного лікаря, яка виконує його розпорядження, це його повноправна колега. За кордоном на таких посадах працюють медсестри-бакалаври, бо вони мають ширші функціональні обов’язки. Саме сестрі загальної практики нині відводиться ключова роль у медико-соціальній допомозі людям похилого віку, пацієнтам із хронічними захворюваннями, інкурабельним і помираючим хворими. Вона також може вести долікарський прийом пацієнтів, чи дати поради щодо здорового харчування родини, навчить, як самостійно оглядати молочну залозу, користуватися глюкометром, небулайзером тощо. Багато обов’язків профілактичного спрямування також покладено на медсестру. На жаль, у нас поняття профілактики випало з поля зору медицини. Натомість у країнах Заходу суттєвого зниження смертності вдалося досягти саме завдяки зменшенню нових випадків захворюваності.

    — Чи може сімейний лікар практикувати приватно?

    — Такий варіант можливий. У Києві є приватні клініки, які працюють на засадах сімейної медицини. Окремі лікарі також можуть укладати угоду з місцевою владою на пільгову оренду приміщень, їм оснащують кабінети, а вони зобов’язуються обслуговувати нормативну кількість пацієнтів безплатно. Втім, бути підприємцем не кожен може і хоче, а ми передусім повинні подбати про доступність сімейної медицини для всіх громадян країни, тож маємо створити належні умови для лікарів, які працюють у бюджетній системі.

    Світлана ТЕРНОВА для «Урядового кур’єра»

    Cпілкуймося! Своїми думками щодо реформування медицини ви можете поділитися з редакцією.?Пишіть нам за адресами:?

    01008, Київ, вул. Садова, 1/14. Borod@ukcc.com.ua

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.

    Вам будет интересно:

    Инициатива правительства относительно отмены печатей не победит рейдерство, – эксперты

    Правительство Украины предлагает оборвать практику использования печатей. Вскоре единственным подтверждающим элементом в подписании договоров и прочих документов может стать только подпись. Соответствующий ...

    Суд решит, позволяет ли состояние здоровья Д.Бугая участвовать ему в процессе

    В заседании Голосеевского районного суда г. Киева, рассматривавшего дело Дениса Бугая, был объявлен перерыв до 19.30. В настоящий момент защитник Виталий Сердюк направился в больницу скорой медицинской ...

    Про зміни в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України, Центральна виборча комісія

    Про зміни в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України Розглянувши подання суб’єктів внесення кандидатур до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України про заміну членів окружних виборчих комісій, відповідно до пункту 1 частини другої статті 13( 4061-17 ), частин першої — третьої( 4061-17 ), п’ятої — сьомої статті 26( 4061-17 ), частин першої — сьомої( 4061-17 ), дев’ятої — одинадцятої статті 27( 4061-17 ), пункту 2 частини третьої( 4061-17 ), частин четвертої ( 4061-17 ), сьомої( 4061-17 ), десятої статті 37( 4061-17 ), частини третьої статті 104 Закону України ( 4061-17 ) "Про вибори народних депутатів України", абзацу першого, пункту 5 розділу І Закону України( 457-18 ) "Про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № № 94, 132, 194, 197, 223", керуючись статтями 11 — 13 ( 1932-15 ), пунктом 17 статті 19 Закону України( 1932-15 ) "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

    У «прямому ефірі» обласного телебачення начальник Державтоінспекції Херсонщині спілкувався з телеглядачами

    Робочий день начальника Державтоінспекції Херсонщини полковника міліції Сергія Карпенка почався в студії обласної державної телерадіокомпанії Скіфія. Так, о 7-й годині ранку в прямому ефірі він ...





    Юридическая практика:
    Про усунення від права спадкування

    Про усунення від права спадкування За правовою допомогою до наших юристів звернувся громадянин, який просив правової допомоги у справі про усунення від права ...

    Про визнання права власності на 1,8 частку спадкового ...

    Про визнання права власності на 1,8 частку спадкового майна Тільки в суді виноситься рішення про розділ спадкового майна або рішення про визнання прав власності на таке майно

    Про усунення від права на спадкування

    Про усунення від права на спадкування Нещодавно до юристів по питанням спадщини звернулася громадянка, яка бажає усунути від права на спадкування свою сестру


    Консультации по наследству:
    Оформлення прав на спадщину земельної ділянки (паю)

    Користуюся Вашими порадами вже не вперше і, чесно кажучи, вони мені сильно допомагають, коли справа доходить до судового розгляду. ...

    Допоможемо оскаржити заповіт через суд

    Добрий день, консультанти в питаннях спадкового права. Звертаюся до Вас, оскільки мені здається, ніхто більше не зможе допомогти, ...

    Розділ спадщини між спадкоємцями за заповітом

    Доброго дня, адвокати та юристи сайту! Я вже користувався вашою адвокатською допомогою і Ви завжди давали мені грамотні юридичні ...


    Новости наследственных дел:
    На сегодняшнем заседании правительства планируется ...

    На сегодняшнем заседании правительства планируется рассмотреть план мероприятий по выполнению СА с ЕС Кабинет министров Украины на сегодняшнем заседании рассмотрит план мероприятий по выполнению соглашения об ассоциации с Евросоюзом. Об этом говорится в повестке дня заседания на сайте правительства.

    Судья не может считаться независимым от политического .

    Судья не может считаться независимым от политического влияния, если его карьера зависит от изменчивого политического вектора, - Я.Романюк 22 декабря во время заключительного заседания Наблюдательного Комитета проекта Совета Европы «Усиление независимости, эффективности и профессионализма судебной власти на Украине» Председатель Верховного Суда Украины Ярослав Романюк заявил, что «одним из самых опасных с точки зрения формирования независимой судебной системы на современном этапе факторов является политическая составляющая».

    Прокурор Донецкой области пытается в суде оспорить ...

    Прокурор Донецкой области пытается в суде оспорить его люстрацию Руководителю прокуратуры Донецкой области Николаю Франтовскому не удалось с первого раза обжаловать свое увольнение с должности через люстрацию, сообщает «Первая инстанция».


    Рекомендации пользователей:
    1676b6902a1c6c119988b3b7eb617bca