Адвокаты по наследственным делам
Отзывы о нас
Вы класс!!! Все что делаете для пользователей важно!!!

Большое спасибо творцам этот ресурса!!! Это на самом деле - находка! Так держать!!! Дерзайте!

Добрый день!
Наши услуги

Вопрос к юристу по наследству:

Статьи
Право власності на спадок

Право власності на спадок Визнання прав власності на спадок (зразок судової справи), позовна заява про спадщину

Наследство по завещанию: раскрываем юридические ...

Наследство по завещанию: раскрываем юридические секреты Завещание необязательно гарантирует выполнение воли наследодателя, ведь в некоторых случаях можно признать завещание недействительным

Василь НЕТЯЖЕНКО: «Майже половина українців не знають, що вони гіпертоніки»

    Василь НЕТЯЖЕНКО: «Майже половина українців не знають, що вони гіпертоніки»Головний терапевт МОЗ України Василь НЕТЯЖЕНКО

    Нині гіпертонію вважають глобальною проблемою для України. Такий діагноз має кожен третій житель нашої країни. За словами лікарів, препарати від артеріальної гіпертензії слід вживати постійно, протягом усього життя. Але ціни на необхідні ліки постійно зростають. Як розв’язати цю проблему людям, які не мають достатніх коштів на дорогі препарати? Як правильно лікуватися, якщо хвороба вже далася взнаки? Про ці та інші проблеми — наша розмова з головним терапевтом Міністерства охорони здоров’я України Василем Нетяженком.

    Василю Захаровичу, відомо, що найближчим часом держава відшкодовуватиме пацієнтам вартість ліків від гіпертонії. Як саме це відбуватиметься?

    — Хворі на гіпертонію отримуватимуть необхідні ліки безкоштовно. Одне із завдань, які поставив перед Міністерством охорони здоров’я Президент України, — впровадження референтних цін з наступною реімбурсацією, тобто компенсацією державою коштів, витрачених пацієнтами на ліки.

    Насамперед ми зупинилися на ліках для гіпертоніків, тому що гіпертонічна хвороба не тільки одна з найпоширеніших серед українців, а й має дуже важкі наслідки. Реімбурсація почне впроваджуватися з 1 вересня. Триває підготовча робота: встановлюються референтні — середньоринкові — ціни на лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби. Виділено 7 формул, за якими синтезовано всі основні препарати для гіпертоніків. Усі ці препарати увійшли в перелік ліків, на які нині встановлюються референтні ціни.

    Згодом механізм працюватиме так: лікар виписує хворому на гіпертонічну хворобу ліки з цієї групи, той іде в аптеку з рецептом і отримує ліки безкоштовно. А держава потім компенсує аптекам референтну вартість цих ліків.

    Механізм реімбурсації дасть змогу також контролювати вживання ліків. Люди купуватимуть те, що прописав лікар, а не те, що сказали в рекламі.

    Крім того, протокол лікування гіпертонії розміщений на сайті Міністерства охорони здоров’я. Там усе розписано: як, у якій дозі, для яких пацієнтів, терміни лікування. Це величезний пакет документів, яким лікар може користуватися.

    — А пацієнт може подивитися і визначити, чи правильно його лікують?

    — Не думаю, що пацієнт може все правильно оцінити. Людині без медичної освіти важко зрозуміти медичну термінологію. Протокол створений для лікарів.

    Оксана, м. Миколаїв:

    — Розкажіть, будь ласка, як визначити, що у людини стався інсульт. Тобто чи може не фахівець одразу визначити, що в людини інсульт, і надати першу допомогу?

    — Дуже правильне запитання. Справді, це потрібно знати. Якщо людина раптово втрачає здатність розмовляти — це перша ознака. Друга ознака — коли перестає рухатися рука або нога, зате є якийсь варіант неадекватного збудження, плавають очні яблука, перекошене обличчя. При початковій формі інсульту людина відчуває оніміння, мурашки по тілу. Перше, що треба зробити, — поміряти тиск. Як правило, у таких пацієнтів він значно підвищений (на рівні 160, 180, а то й 200), а пульс дуже частий — понад 80—100 ударів за хвилину. За наявності всіх цих ознак звичайно одразу потрібно викликати лікаря. До приходу лікаря підніміть трошки узголів’я ліжка або покладіть під голову хворого подушку. Не намагайтеся самостійно знизити у нього артеріальний тиск (якщо його дуже різко знижувати, інсульт може збільшуватися). Не можна давати нітрогліцерин під язик, тому що судини розширюються і крововилив може бути більшим. Самолікування в жодному разі неприпустиме!

    — Інсульт — це наслідок підвищеного тиску?

    — Не зовсім так. Там, де інсульт відбувається із підвищеним тиском, розривається судина і настає крововилив. Це геморагічний інсульт. Але є інша причина інсультів, пов’язана з тим, що десь у центральних судинах є атеросклеротична бляшка, яка може тромбувати судину. Закривається та ділянка, через яку кров надходить у головний мозок. Це ішемічний інсульт. Коли роблять комп’ютерну томографію, одразу ці моменти визначають. Нині є новий метод лікування таких пацієнтів, де застосовують тромболітичні засоби, тобто препарати, які розчиняють тромби.

    Тиск потрібно контролювати щодня — це допоможе не допустити багатьох проблем. Фото з сайту us.123rf.com

    Микола, м. Харків:

    — Чи може хворий на гіпертонічну хворобу позбутися залежності від пігулок? Можливо, є спеціальні дієти, які сприяють цьому?

    — Усе залежить від віку людини, рівня артеріального тиску і від початку самої хвороби. Ніхто з лікарів ніколи не розпочинає лікування з пігулок. Воно починається із загальних рекомендацій. Передусім це обмеження вживання солі, копчених, солоних продуктів. Не варто використовувати без зайвої потреби мінеральні води такого рівня, як «Моршинська», «Лужанська», «Поляна Квасова», «Миргородська». Рекомендують дієту, багату калієм. Це родзинки, урюк, курага, звичайний зерновий хліб з вівсяними пластівцями. Багато калію в гарбузовому насінні. Серед заморських продуктів — плоди авокадо. Та й загалом потрібно більше їсти свіжих овочів і фруктів.

    — А м’ясо — як же без нього?

    — Їжте м’ясо, тільки не копчене, а відварене. М’ясо на підвищений артеріальний тиск не впливає. Але якщо вага надмірна, потрібно дотримуватися дієти. Рекомендують помірну фізичну активність. Бігати не варто, а ходити якомога більше корисно для здоров’я. Тиск знизиться на 20-30 мм — це гарантовано.

    Наталія М., м. Черкаси:

    — Чи можна гіпертонікам постійно вживати кардіомагніл?

    — Якщо у людини діастолічний тиск дуже високий, вищий, ніж 95—100, з цим препаратом треба бути обережним. Якщо почнете його вживати при тиску 100, є ризик геморагічного інсульту. Спочатку треба знизити артеріальний тиск до оптимального.

    — А можна його постійно вживати, якщо цифри тиску — в нормі?

    — Кардіомагніл (або аспірин) протипоказаний при виразці шлунка. Нині багато людей завдяки рекламі використовують аспірин і вважають, що це панацея. Але наслідки бувають сумними. 10% людей після постійного вживання страждають від шлункової кровотечі, ще 10% мають крововиливи. Це серйозна річ, про яку треба знати.

    Лілія, м. Харків:

    — У спекотну погоду і під час перепадів температури у мене підвищується тиск (150 на 100). Як можна зарадити такій ситуації?

    — Скажіть, будь ласка, а якщо погода нормальна, то який тиск у нормі?

    — 140 на 100 або 130 на 90.

    — У вас уже є гіпертонічна хвороба (артеріальний тиск у межах 140 на 90 і вищий уже належить або до передгіпертонії або гіпертонії). Через те я порекомендував би, навіть якщо тиск 140 на 90 або 140 на 100, вживати препарати, тоді не буде артеріального тиску на рівні 150 під час зміни погоди.

    Оксана, АР Крим:

    — Мій батько вже багато років страждає на гіпертонічну хворобу. Він пробував різні методи лікування — як традиційні, так і нетрадиційні — й розчарувався. Останнім часом чує по радіо рекламу ліків, які можна придбати в Києві. Ці ліки розробили американські й ізраїльські медики, вони на травах і начебто стовідсотково розв’язують проблему з тиском. Хочу дізнатися: наскільки можна вірити такій інформації? До речі, в цій рекламі кажуть про те, що підвищений тиск не можна «збивати» пігулками, бо це нормальний стан організму — організм просто бореться.

    — Я борюся з тими, хто дає такі рекомендації й рекламу, все своє життя, роз’яснюю, читаю лекції студентам, лікарям. Як правило, половина людей систематично не лікуються, через те вони розчаровуються у самих методах лікування. Що стосується цієї концепції, яку цілителі з-за кордону нам вкладають у вуха, то вона абсолютно не має доказів. У світі є методи немедикаментозні, ми про них уже говорили (дієта, правильне харчування, помірна фізична активність, відпочинок, зменшення маси тіла).

    Що стосується медикаментозної терапії, то серед усіх препаратів (їх дуже багато) можна обрати ті, які справді допомагають. У мене досвід дуже великий, тож із повною відповідальністю можу зазначити: не було ще жодного пацієнта, якому б ми не змогли підібрати препарати, щоб корегувати його стан.

    Із 1 вересня ваш тато може отримувати безкоштовно медикаменти. Звичайно, тут потрібна роз’яснювальна робота лікарів, які повинні пояснювати, що є різні препарати однієї і тієї самої дії, тільки один коштує 150, а другий — 20 гривень. Але при цьому кожен з них високоефективний при кваліфікованому призначенні.

    Утім, проблема полягає в тому, що 10% наших пацієнтів не вірять у медикаменти, особливо вітчизняні. Це неправильно, адже всі вони зроблені за нормативними документам з певними критеріями, які десятки разів перевіряють спеціальні комісії, визначають їхню ефективність. Тож вашому татові можна допомогти абсолютно кваліфіковано, якщо мати поруч такого лікаря, якому пацієнт довіряє. Щоб прийшов, поговорив так, як ми з вами, і тоді все буде гаразд. Можете звернутися від мого імені до головного кардіолога Криму. Я йому повідомлю, і він вам зможе допомогти.

    — А що це за ізраїльсько-американська компанія? Шахраї?

    — Можливо, й шахраї. Вони кажуть у рекламі: «Для того, щоб ви почувалися добре, звертайтесь до нас, і ми вам пояснимо безкоштовно в телефонному режимі». А коли людина звертається, вони їй пояснюють: «Ви лікуєтесь неправильно, а ми вас вилікуємо». І пропонують «диво-пігулки» за великі гроші.

    — А ці пігулки сертифіковані?

    — Ні.

    — То це ліки чи БАДи?

    — Думаю, що БАДи, але вони як і БАДи не сертифіковані. А на рекламу не звертайте уваги. Треба йти до лікаря.

    На жаль, нині в Україні складна ситуація: 60% людей знають, що у них підвищений артеріальний тиск, 40 — узагалі не знають. Серед тих 60-40% лікуються тільки один місяць. Постійно лікуються лише 14%. Але слід пам’ятати: якщо гіпертонію не лікувати, можуть розвинутися її важкі наслідки — інсульт або інфаркт. Крім важких ускладнень для судинної системи, нирок і серця, гіпертонія страшна раннім старінням організму, зниженням пам’яті та інтелекту. Часто гіпертонію супроводжує ожиріння, цукровий діабет, атеросклероз. Цей синдром зазвичай розвивається у віці 40—50 років. Тож роз’яснювальна робота — важлива складова боротьби з гіпертонією.

    «Пряму лінію» підготувала і провела Наталія ДОЛИНА, «Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Василь НЕТЯЖЕНКО. Народився 8 квітня 1943 р. на Поліссі. З відзнакою закінчив медичний факультет Ужгородського державного університету. У 2001 р. отримав почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», а в 2002 р був обраний членом-кореспондентом АМН України за спеціальністю «Терапія».

    ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.

    Вам будет интересно:

    В Індії знову зґвалтування, тепер журналістки

    На Заході Індії у Місті Мумбаї п'ятеро невідомих зґвалтували журналістку і жорстоко побили її супутника.

    ДАІ Хмельниччини допомагає далекобійникам у складних погодних умовах

    Правоохоронці Хмельниччини працюють у посиленому режимі. В області уже другий день поспіль передають штормові попередження, а весняні дощі буквально за кілька годин змінилися зимовими снігопадами, ...

    У Миколаєві студент, скоївши наїзд на дитину, втік з місця пригоди

    Учора в Корабельному районі м. Миколаєва, сталася жахлива автопригода На тротуарі травмовано 12-річну дівчинку, а водій зник. Проте, завдяки оперативності працівників ДАІ, за лічені години він ...





    Юридическая практика:
    Розподіл спадкового майна

    Розподіл спадкового майна Юрист професійно надала допомогу в розподілі спадку громадян, що звернулися до неї

    Про стягнення витрат на поховання

    Про стягнення витрат на поховання До юристів по спадковим справам звернулася громадянка за допомогою у справі про стягнення витрат на поховання через суд

    Про поділ спадкового майна

    Про поділ спадкового майна Юристами було складено судовий позов в якому від суду вимагалося прийняти рішення про визнання права власності на частину ...


    Консультации по наследству:
    Консультація адвоката з оформлення спадщини

    Добрий день! Не так давно, всього близько 2 місяців тому, у мене помер дідусь, який мав власну квартиру. Саме з цієї причини ...

    Допоможемо отримати спадок, який належить за Законом

    Привіт усім! У мене дуже серйозне питання про спадкування майна, а саме житла від бабусі. Справа в тому, що недавно у мене ...

    Як отримати спадщину в Україні і які потрібні документи у спадок?

    Мій батько недавно помер і залишив після себе велику спадщину, але я не можу її отримати, оскільки мені заважає його цивільна ...


    Новости наследственных дел:
    На сегодняшнем заседании правительства планируется ...

    На сегодняшнем заседании правительства планируется рассмотреть план мероприятий по выполнению СА с ЕС Кабинет министров Украины на сегодняшнем заседании рассмотрит план мероприятий по выполнению соглашения об ассоциации с Евросоюзом. Об этом говорится в повестке дня заседания на сайте правительства.

    Судья не может считаться независимым от политического .

    Судья не может считаться независимым от политического влияния, если его карьера зависит от изменчивого политического вектора, - Я.Романюк 22 декабря во время заключительного заседания Наблюдательного Комитета проекта Совета Европы «Усиление независимости, эффективности и профессионализма судебной власти на Украине» Председатель Верховного Суда Украины Ярослав Романюк заявил, что «одним из самых опасных с точки зрения формирования независимой судебной системы на современном этапе факторов является политическая составляющая».

    Прокурор Донецкой области пытается в суде оспорить ...

    Прокурор Донецкой области пытается в суде оспорить его люстрацию Руководителю прокуратуры Донецкой области Николаю Франтовскому не удалось с первого раза обжаловать свое увольнение с должности через люстрацию, сообщает «Первая инстанция».


    Рекомендации пользователей:
    1676b6902a1c6c119988b3b7eb617bca